• Vacanta cu rulota. Idei si sfaturi.

Vacanța cu rulota. Idei și sfaturi.
 
N-am mai reușit să scriu de ceva timp pe blog. Pentru că între o repetiție și o filmare am ales să fug la mare în loc să îmi petrec timpul în fața laptopului sau pe telefon. Am senzația că de când am stat în lockdown sunt mult mai atentă cu timpul meu, voi nu? Dar uite că am prins un moment de răgaz și am zis să aștern aici câteva gânduri despre prima vacanță cu rulota de anul ăsta. Câteva sfaturi, idei și modalități de a vă petrece timpul în natură și un ghid al lucrurilor esențiale. Și pentru că în două zile o luăm din nou din loc, acestă postare e binevenită, pentru că îmi va reaminti de toate cele necesare și abia aștept să mă pun din nou pe făcut bagaje!
Dar să vă povestesc un pic cum a început povestea căsuței noastre pe roți…
Am ales să facem pasul ăsta după ce anul trecut am avut ocazia să ne petrecem vacanța într-o rulotă închiriată iar puștiul nostru, Sasha, a fost așa de încântat că n-am rezistat foarte mult rugăminților lui atât de insistente de a repeta experiența. Deși în copilărie pentru mine vacanțele cu ruloata erau ceva firesc, pentru că plecam cu ai mei vară de vară de la Iași și făceam un tur pe valea Prahovei și mai apoi ne oraganizam tabăra permanentă undeva într-un camping din Năvodari unde stăteam până în septembrie, ajungeam să fiu sătulă de mare și abia așteptam să dorm în patul meu confortabil de acasă. Așa că atunci când am crescut îmi doream să stau doar la hotel și să nu mă mai lupt nici cu țânțarii nici cu căldura pe care o simți din plin la prânz, totuși după câțiva ani de confort și huzur mi s-a făcut dor de diminețile când auzeam valurile și mă puteam trezi să văd răsăritul din pat. Era fericire pură și dându-mi seama că tânjesc după genul ăla de libertate am pornit din nou la drum cu rulota, iar acum pot să spun că nu-mi doresc nimic altceva!
Recomndarea mea, dacă porniți împreună cu familia în vacanță este să fiți 100% siguri că aveți tot ce vă trebuie cu voi, din trusa noastră de călătorie fac parte următoarele:
            - un cric, e util din momentul în care campezi până ce te hotărăști să o iei din loc și nici nu știi când și cum se strică ceva (nouă ni s-a întâmplat), șurubelnițe, chei, aici soțul meu e expert, dar recunosc, îmi cam place și mie să-mi bag nasul când șurubărește el! Râde de mine de cele mai multe ori, pentru că în mintea mea toate cheile sunt imbusuri sau ceva de genul, dar cu timpul am învățat să deosebesc o cheie franceză de o șurubelniță în minus. Măcar atât!
            - un spray WD40 pe asta l-am descoperit anul trecut când ne-am dat seama că se înțepeniseră calele și nu reușeam să o mai calăm cum trebuie, așa că am dat cu ulei, dar nu a mers. Asta ne-a cam complicat planurile, așa că anul asta ne-am luat un spray și ghici ce? L-am și folosit!
E bines a aveți toate cele necesare în bucătărie dar aici vă știți fiecare cât și ce aveți de gând să gătiți. Am încercat să luăm strictul necesar, suntem trei așa că ne-am organizat perfect având la noi:
-    un castron mare de salată, tacâmuri, pahare, căni, farfurii și castroane pentru supă. Am încercat să economisim pe cât posibil spațiul și chiar ne-a ieșit
-     o tigaie mică, un ibric de cafea, o oală, răzătoare, tel, polonic, tocător, foarfecă, desfacător pentru sticle, servețele pentru bucătărie, o față de masă, burete și detergent de vase.
Ne place să gătim una alta, așa că preferăm să avem tot ceea ce ne trebuie, dar depinde de fiecare cât e de dispus să-și petreacă timpul în bucătărie, știu că în vacanță e de preferat să fii servit, dar pentru mine e o bucurie să le gătesc alor mei. Am încercat să luăm cu noi tot felul de alimente care să reziste și să fie usor de gătit, de la paste, mălai, orez, conserve cu ton, mazăre, cafea, ceai, fulgi de porumb, lapte, asta e o lista scurtă de alimente, dar cu siguranță știe fiecare ce i se ptriveste mai bine!
Să nu uitați de perne și așternuturi pentru dormitor, este esențial să le aveți cu voi și ar prinde bine o cuvertură care să stea pe pat în timpul zilei, pentru a proteja așternuturile, dacă mergeți cu copiii e imposibil să nu care nisip, pământ, iarbă, scoici și altele până în vârful patului.
O mătură, un făraș, saci de gunoi și dacă aveți un aspirator mic, poate să vă aducă o nespusă bucurie, mai ales la mare, dar va puteți descurca perfect și fără!
Să trecem și la lucruri serioase:
- canistră pentru apă menajeră. E foarte utilă mai ales când mergi off-camping, pentru că nu trebuie să te tot deplasezi pentru a aduce apă de prin vecini, noi avem doua de 20 de litri și fac față cu brio pentru câteva zile.
- chibrituri, lanternă și lumânări anti țânțari (sau spray, dar aceste lumânărele chiar sunt utile) n-am întâlnit încă loc în natură unde să nu fie plin de țânțari, să nu uităm că noi le-am invadat teritoriul și nu invers! așa că e obligatoriu să aveți cu voi ceva împotriva lor, dacă sunteți cu uleiurile naturale, cu produsele de la farmacie sau cu cele mai puternice remedii anti-gângănii, voi vă știți mai bine! Dar nu plecați la drum fără să aveți cele necesare. Căpușe, țânțari, sunt peste tot și n-ați vrea să va strice vacanța o astfel de problema.
- o lada frigorifică și un cort sau umbrela care să va protejeze de soare. Noi de pe la ora 11.00 ne retragem de pe plajă așa că fără un umbrar care să ne ajute și să țină temperatura cât de cât respirabilă nu ne pornim nicăieri, iar lada frigorifică este de mare ajutor dacă vrei să ai în permanență bere la rece când ești pe plajă și să nu te mai deplasezi până la frigiderul din rulotă. J
Cam așa ne-am organizat pentru vara asta, planul inițial era să plecăm în Grecia, dar din păcate situația incertă în care trăim ne-a făcut să rămânem în țară și n-am regretat nici un pic! Am descoperit plaje frumoase, am făcut și-un pic de off-road și cel mai important: am avut ocazia să stăm împreună. Am jucat macao până la epuizare, Nu te supără frate și Brosquito, am citit, am alergat pe plajă și am construit castele de nisip, așa că abia aștept următoarea ieșire pentru că, nu-i așa, călătorului îi șade bine cu drumul!